Omänskligt.


Omänskligt
en utställning om skelettsamlare, rasbiologer och normer. Omänskligt berättar om en tid då rasbiologiska idéer växte sig starka i Sverige. En tid då människor sorterades bort och utsattes för övergrepp. Vad var det för samhälle, vetenskap och politik som gjorde det möjligt? Hur sorterar vi människor idag? Hos Omänskligt tar dem upp frågor om diskriminering, normer och människorsyn för att belysa hur sorteringen av människor fortsätter.

Just nu pågår utställningen Omänskligt som bygger på människors behov av att sortera in varandra i olika grupper, både medvetet och omedvetet.

Barn och ungdomar taggas varje dag med ord som t.ex. ”flata”, ”egoist”, ”blondin” och ”blatte”. Med utställningen vill Omänskligt visa hur viktigt det är att lära av historien och att respektera de mänskliga rättigheterna. Dem vill skapa ett engagemang bland unga kring frågan.

Tanken är att omanskligt.se blir en mötesplats för unga som vill läsa, lära, stötta och diskutera mänskliga rättigheter.

Den här föreställningen stöttar jag till 100 % eftersom det är så viktigt att vi går vidare med detta. Alla människor är olika, lever olika, ser ut på olika sätt osv och det ska människor respektera. Om man är annorlunda på något sätt så ska man bli respekterad och stöttad, inte taggad med ord.Jag har fått lägga upp min berättelse hos omanskligt.se, där jag beskriver lite kort hur jag har blivit taggad ända sedan jag blev gravid - tills idag. För att läsa min berättelse, klicka här.

Nu tycker jag att även ni läsare ska skicka in era berättelser till Omänskligt, vad har ni blivit taggade med? På vilket sätt är ni annorlunda? Vad ska vi göra för att stoppa detta? Skicka in din berättelse här. Ni kan även läsa min berättelse och många andras berättelser genom att klicka här.

Elin i samarbete med Omänskligt.
Fakta
och bilderna är taget av omanskligt.se.

Kommentarer
Postat av: Susanne

Har precis varit inne på omänskligt och läst ditt inlägg och några andra. Jag blev ledsen när jag läste vad du skrev om andra människors syn på dig och din graviditet och att du är en ung mamma. Jag började läsa din blogg när det var några veckor kvar till Hannas födelse. Den bild jag fått av dig genom din blogg är att du är en bra mamma och en tuff tjej som står för sina åsikter. Samtidigt så är du fortfarande tonåring och behöver få utlopp för de intressena också (t ex träffa kompisar, shoppa, ha kul). Jag tror att vi är fler här som gillar dig och vill pusha dig än som vill dig illa. Stå på dig tjejen! Du är bäst! KRAM

2010-06-17 @ 19:14:49
URL: http://susieque.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Hej! Mitt namn är Elin. Jag blev gravid som 16-åring och är idag 25 år och mamma till tjejen Hanna som är 8 år.

I bloggen har jag skrivit om min resa, utmaningar, bebissnack, ungdomsliv och om vardagspusslet mellan skola, jobb, vänner och att vara mamma.
Kontakta mig:
elinzollfrank@hotmail.comRSS 2.0