Vecka 27. (v26+0).

Kroppen: Livmoderns mått är mellan 25 och 28 cm. Röda strimmor kan börja synas på din mage, detta är inte ovanligt. Dessa bleknar efter förlossningen. Du kan känna av: halsbränna, gas i magen och tryck mot lungorna.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Från och med nu anger vi barnets längd från huvud till häl. Nu är ditt barn 34 cm och väger omkring 1 kg. Hörseln har utvecklats mer och ditt barn börjar öppna sina ögon. Barnet känner igen din röst och din partners om ni är tillsammans ofta.
Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont minst sagt.

Egna tankar: Jag är trött jämt och ständigt. Längtar otroligt efter sommarlovet så jag kan sova ut varje morgon! Jag får även springa till toaletten varje kvart.


Föräldrapenningskurs.

Som föräldrar så får man ju ta ut föräldrapenning. Och eftersom jag inte fattar det där med föräldrapenning så tog jag med mig Niklas till en kurs som min barnmorska rekomenderade.

Kursen var två timmar lång, med massor av bra information. Tyvärr så har jag fortfarande svårt att förstå allt, alla föräldrar kan hålla med om att det där med föräldrapenning är svårt att planera och så. Men jag börjar fatta lite mer och jag tror att jag och Niklas klarar oss nu.

Svårt att säga exakt vad för information vi fick, men det var allt om föräldrapenning. Hur man kan ta ut det, när man kan ta ut det, att det hänger ihop med sina pensionpengar, hur mycket pengar man kan få, osv osv...

Så, jättemycket bra information! Rekomenderar alla blivande föräldrar att gå på en sådan kurs som är av det lite trögare slaget - som mig. :).

Möte på familjerätten.

Idag var jag och Niklas på möte hos familjerätten. Eftersom att jag och Niklas inte är gifta så måste vi skriva på papper om att han verkligen är pappan till barnet. Jag tycker det är urlöjligt att man tar förgivet att mannen i ett äktenskap är pappan, jag menar, vem vet om kvinnan är trogen eller inte?

Så där var vi idag och då skrev vi under att Niklas är pappan till barnet. Lite kusligt var det när han skulle skriva på, eftersom det skulle vara med två vittnen också. Menmen, så är det.

Sedan så skrev vi också under om att vi ska ha gemensam vårdnad. Så det är klart, skönt!

Sedan hände inte så mycket mer. Blev ju såklart lite socialt snack med hon vi var hos, hon ville ju såklart ha lite information om oss. Och så pratade hon med oss en och en. Till mig frågade hon om jag och Niklas var tillsammans den tiden då jag blev gravid och lite så, och Niklas fick bekräfta det senare. Så det inte blir något fel. :).

Unga föräldrar - träff 4.

Idag var det en från BVC där och pratade om allt mellan himmel och jord kan man säga. Hon sa vad BVC är för något, vad man gör där och hur ofta man träffar dem på BVC osv. Sedan så pratade hon om barnvagnar, barnbilstolar, täcken och kuddar, lite om bebiskläder, ja allting!

Mycket mer hände inte där idag, vi åt lite fika och sådant. :).

Vecka 26. (v25+0).

Kroppen: Det är vanligt att man får häftig kramp i t.ex vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna, om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln. 
Sex cm ovanför naveln kan du känna livmodern som är mellan 24 och 27 cm från blygdbenet till toppen. Viktökningen är omkring 7 och 10 kg. Du kan bli trött i ryggen, känna av trötthet, kramp i benen, tryck mot bäckenet och du kan bli varm och svettig.

Barnet: Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret.

Egna tankar: Jag har haft häftiga kramper i vänstra vaden ca tre gånger, det är det hemskaste jag varit med om än så länge under min graviditet.


Femte besöket hos barnmorskan.

Allting gick bra hos barnmorskan. Vi började prata om ett ROS-möte, men vi tycker inte det behövs längre och jag behöver inte den hjälpen så det blir inget ROS-möte. Jag ska dock ringa socialen igen och höra lite om föräldrapenning osv..

Jag fick väga mig som vanligt, och denna gången blev jag chockad till max! Jag väger nu 62,5 kilo. Vilket betyder att jag har gått upp 3,5 kilo sedan jag var där sist. Det trodde jag aldrig, hahah. Som tur är så syns inte min viktuppgång på kroppen! :). Hittils under hela graviditeten så har jag gått upp sju kilo, och det syns ingenstans! Otroligt. Eller jo, man ser ju att magen och brösten är större, men inget annat. :).

Därefter så kollade hon mitt blodtryck, det såg bra ut. Vi lyssnade på bebisens hjärtslag och det lät bra, sa hon. :). Vi mätte också magen idag, vet inte riktigt vad hon mäter exakt men hon sa iallafall att det var bra och så. Jag låg normalt inom kurvan. :).

Tillslut fick jag göra ett blodprov, stackars mig! Hahah, sprutor kan slänga sig i väggen tycker jag... Men iallafall, mitt blodsocker var bra men mitt blodvärde var lite lågt. Vilket jag har misstänkt för jag ser så blek ut och är alltid trött numera. Så jag ska börja ta två järntabletter varje dag istället för en varje dag.

Men utöver det så var allt jättebra. Alltid lika skönt att komma dit och veta att alltig är bra. :).

Unga föräldrar - träff 3.

Idag gick vi till förlossningen och fick reda på det mesta när det gäller förlossning och allt runt omkring. Vi fick först veta vart man åker in när det är dags, och hur man gör för att komma in. Det var nämligen inte till att bara rycka upp dörrarna och springa in (som jag trodde, hahah), utan man fick plinga på en dörrklocka så kommer barnmorskorna dit.

Sedan fick vi se ett intagningsrum, dit man kommer först och kollar CTG-kurvan (hette det CTG?), och allt annat sådant för att se hur allt står till. Längre bort på avdelningen fanns det ett kök, något väntrum, ett allmänt rum där man kunde sitta och kolla på TV och lite sådant.

Vi fick även se ett akutbarnrum, tror jag det hette, dit man tar barnen direkt om barnen behöver hjälp med att få igång andningen. Så pratade barnmorskan också om neontalavdelningen som ligger en trappa upp, dit man tar barnen ifall det skulle vara något större problem. Vi gick inte dit och tittade, men nu vet vi iallafall hur det funkar där uppe.

Tillsist fick vi gå in och kolla i ett förlossningsrum. Det var mer saker där inne än vad jag trodde att det skulle vara. Jag tänkte bara att det skulle finnas en säng och kanske en stol och en data. Men det fanns två fåtöljer, puffkuddar på golvet, skötbord och en liten säng, en vanlig säng, dator och den där CTG?-saken, och tillslut massor av sladdar! Riktigt mycket sladdar...

Där inne pratade barnmorskan om hur en förlossning går till, vilka bedövningar det finns och hur dem fungerar, när man sedan får ta sig till BB, hur länge man ska vara på BB och ja, allting. Så nu vet man allt, och det känns riktigt bra faktiskt. Jätteroligt att få komma dit och se allting först och så, så att inte allting blir helt främmande för en sedan!

Vecka 25. (v24+0).

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på MVC för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 140-150 och hjärtljudet låter som en galloperande häst.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Om man misstänker för tidig födsel kan mamman få cortisonbehandling för att påskynda lungutvecklingen. När barnet är fött måste det sedan behandlas på neonatalavdelning tills lungorna är färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade.

Egna tankar: Min navel börjar stå ut nu. Det syns inte när jag har kläder på eller när jag ligger ner. Men när jag står och speciellt när jag skrattar så trycks naveln utåt och det ser sjukt roligt ut.


Unga föräldrar - träff 2.

Ja, idag var både jag och Niklas på unga föräldrar. Kändes riktigt bra att ha han där, så han hänger med lite. :). Först så kollade vi på en förlossningsfilm. För ett tag sen så skrev jag i bloggen att jag var skit nervös inför förlossningen men efter bara en vecka så tyckte inte jag att det var någon fara längre, om man säger så. Men idag när vi såg den filmen så blev jag rädd igen, tänkte bara "det där vill inte jag gå igenom". Ska prata lite mer med min barnmorska om förlossningen igen, det behövs känner jag.

Efter filmen så blev det fika. Jag tog dock bara lite saft för jag åt en rejält frukost, var så hungrig. ;P. Träffade då också de andra unga mammorna där och deras små bebisar, så söta allihop! Det var en ny liten bebis där som var endast tre veckor, så liten bebis har jag aldrig sett! Inte äns sett en docka som vart så liten. Skitgullig!

Därefter kom en person dit som pratade om barnbilstolar och barnsäkerhet. Vilka barnbilstolar man behöver, hur barnbilstolarna ska vara monterade i bilen och vad man ska tänka på när man köper/hyr en barnbilstol. Så ni vet vi allt på den fronten! :).

Till sist så satt vi bara och pratade lite, allmänt om vad vi tyckte om förlossningsfilmen och sedan om vad som händer nästa gång. :).

Nya bebissaker!

Mormor och mamma har varit på spa-helg i Varberg, då de båda köpte lite bebissaker. Alltid lika kul att få! Jag blir som ett litet barn på julafton, hahah.


Skor, tandkrämer, tandborstar, leksakshängare till barnvagnen och en pipmugg.


En tröja med skjorta, jeans, två par tunnare byxor, hängslebyxor och nalle puh-sättet med ett linne och tillhörande byxor.

Pojken 1 år idag!

Idag fyller min pojke 1 år! Han har faktiskt inte växt så mycket under året, han var rätt så stor när vi fick honom. Men iallafall, här kommer några få bilder på honom under året som har gått (borsett från de första 13-14 veckorna då jag inte hade honom).


Vecka 24. (v23+0).

Kroppen: Livmoderns mått är mellan 22 och 25 cm och mäter 4 till 5 cm ovanför naveln. Magen växer och putar. Om du har mycket magmuskler sen innan graviditeten så kan du klara dig ganska bra. Har du inte det så finns det bra övningar för gravida magar också. Det kan dra och smärta runt livmodern och ner mot ljumsken. Det är lätt att drömma mycket livliga drömmar just nu, det kan vara det undermedvetna som förbereder dig på att ett nytt liv väntar.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 cm långt, barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.
Nu börjar nästa viktiga utvecklingsstadium av barnets hjärna. Undvik all alkohol, om du röker bör du sluta genast. Balansorganen i örat har utvecklats och redan nått vuxenstorlek. Barnet vet vad som är upp och ner, du känner hur den vrider och vänder sig i magen.


Det sparkas i magen nu!

Jag har under två veckor undrat om vad det är som rör sig i magen, om det är bebisen som sparkar eller om det bara är rörelser i magen, typ bubblor eller vad som helst.

Men idag när jag satt och kollade på TV så kände jag kraftigare rörelser och förstod direkt att bebisen sparkar! Det grymmaste är att man kan se sparkarna på magen, eller hur ska man förklara det? Kollar man på min mage så ser man när bebisen sparkar för magen åker upp, om man säger så? Ni gravida förstår nog vad jag menar. :).

Det känns jättehärligt att veta att bebisen ligger där inne och sparkar, har länge varit orolig att det skulle vara något fel eftersom man vanligtvis inte känner efter de första sparkarna såhär sent, om jag fattat det rätt.

Känslan är iallafall helt otroligt och det är så kul att kunna känna han/hon. :).


Unga föräldrar - träff 1.

Hejhej! Idag var jag på första träffen hos unga föräldrar. Det är en liten grupp här i Borås som hålls av en barnmorska. Och till dessa träffar får gravida under 23 vara med. :).

Idag var det första träffen så jag var faktiskt skitnervös. Men det var ju inte så farligt. ;D. Vi var bara fyra tjejer där idag, skulle nog ha varit två till om jag fattade det rätt. Men de tjejerna verkade trevliga! De var iofs några år äldre än mig så jag blir yngst i vår grupp, men det är helt okej. Kändes faktiskt bra. :)

Idag gick vi igenom vad vi kommer att göra på de träffarna framöver och så pratade vi mest lite allmänt så vi skulle lära känna varandra lite sådär. De bjöd också på fika, då vi fikade med dem unga mammorna som gick där förra året (som då fått barn nu), och det var skitkul. Skit gulliga bebisar och det såg helt underbart ut att ha en egen i knät, som jag började längta! :D.

Tillsist gick vi igenom lite om förlossningen, om vad som händer och vad man ska tänka på och allting som har med förlossning att göra. Som ni minns så har jag varit skiträdd inför förlossningen men har blivit lite lugnad nu. :).

Träffarna kommer i fortsättningen att vara varje måndag fram till 1/6, jag tycker det ska bli skit kul. :).

Babysitter, täcke och kudde.´
Babysitter, 399 kronor. Täcket, 99 kronor. Kudden, 49 kronor. Allt är köpt på Coop Forum.

Snuttefilt.


80 kronor, Ekohallen.

Lite babyshopping!


Nappar två-pack, 36 kr.
Nappar tre-pack, 37 kr.
Tunn overall (ljusblå), 149 kr.
Tunn overall (marinblå), 49 kr.
Nappflaska, 29 kr.
Baby zinksalva, 30,50 kr.
Strumpor två-pack, 50 kr.
(Allt från Coop Forum).

Babygym.


109 kronor, Coop Forum.

Fredag 1/5.

Idag fick jag lite bebissaker från mormor och morfar. De köpte tre olika påslakansätt och ett lakan, som inte finns med på korten.


Tvättservetter, schampoo, babytvålar, babyolja, puder, nappflaska, kam/borste, nappar, bitringar och napp- & flaskborste.


Haklappar, fem bodys och två tunnare overaller.


Sovpåse, mössa, strumpbyxor, två bodys, en overall och babytrosor.


Blöjor.


Tjock overall.Hej! Mitt namn är Elin. Jag blev gravid som 16-åring och är idag 25 år och mamma till tjejen Hanna som är 8 år.

I bloggen har jag skrivit om min resa, utmaningar, bebissnack, ungdomsliv och om vardagspusslet mellan skola, jobb, vänner och att vara mamma.
Kontakta mig:
elinzollfrank@hotmail.com

RSS 2.0