Vecka 36. (v35+0).

Din kropp: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.

Barnet: Nu är barnet ungefär 45 centimeter och väger ca 2800 gram. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom din kropp absorberar en del av det. Hjärnan är färdigväxt.

Egna tankar:
Nu är allt färdigt här hemma, nu saknas bara en bebis. Jag börjar få svårt att andas eftersom lungorna trycks ihop.


Inhandlat idag.

Sänghimmel, 498 kronor från Barnvagnscentralen.
Stativ till sänghimmel, 169 kronor från Barnvagnscentralen.


Två-pack strumpor, 39 kronor från Åhléns.
Gosedjursnalle, 79 kronor från Barnvagnscentralen.

Nya bebissaker.

Gosedjur med melodi till barnvagn, 139 kronor.
Nagelsax och nagelfil, 49 kronor.
Reflexer till barnvagnen, 20 kronor styck.
Mössa, 30 kronor.
Allting är köpt på Babyproffsen.


Parasoll till barnvagn, 195 kronor.
Regnskydd till barnvagn, 209 kronor.
Båda är ifrån Babyproffsen.


Skötdyna till skötbord, 299 kronor från Babyproffsen.
Speldosa till spjälsängen, 249 kronor från Ekohallen.

Myggnät till barnvagn.

Coop Forum, 98 kronor.

Trött pojke.


Vecka 35. (v34+0).

Din kropp: Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. Så här långt in i graviditeten så brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen. Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen.

Barnet: Nu är barnet ungefär 45 centimeter långt. Du har säkert känt av att barnet hickar ibland. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Barnet har hittills varit ganska skrynkligt men nu börjar huden räta ut sig. Navelsträngen är generellt cirka 50 centimeter lång och tjock som en tumme. Vikt ca 2600 gram.

Egna tankar: Fem veckor kvar, jösses... Tiden går riktigt fort, vilket överraskar mig eftersom att jag trodde att tiden skulle stå helt stilla. Snart är det dags att packa förlossningsväskan!


Åttonde besöket hos barnmorskan.

Det blev inte så mycket prat idag. Hon frågade bara om jag hade tänkt lite på förlossningen och jag frågade om nummret till BVC där jag ska hyra ett babyskydd sedan. Vi kollade blodtrycket som vanligt och det var bra, mätte min mage och mitt sf-mått var på 31 cm. Bebisen hjärtslag var bra, så skönt att alltid höra det!

Bebisens huvud låg neråt, det hade sjunkit ner mer sedan sist jag var där men det var fortfarande lite, lite ruckbart. (Alltså sitter inte helt fast neråt än).

Sist så vägde jag mig, och nu väger jag 67 kilo. Så jag har gått upp 2,5 kilo sedan sist jag var där och hela 12 kilo under hela graviditeten! Konstigt nog så tycker jag inte att jag har blivit så speciellt tung ännu.

Vecka 34. (v33+0).

Din kropp: Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Slidväggarna blir tjockare under graviditeten. Flytningarna kan bli allt mer rikliga. I slutet av graviditeten kan det vara svårt att skilja på vanliga flytningar och svagt sipprande fostervatten.

Barnet: Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. De inre organen är nu färdiga, förutom lungorna. De behöver mogna ett tag till, de ska ju anpassas från vatten- till landlivet och luftfyllas när barnet kommer ut. Ögonens pupiller kan dras ihop och vidgas. Vikt ca 2 350 gram.

Egna tankar: Det går inte en ända dag utan att jag tänker: "Men ut med dig nudå!". Jag längtar verkligen något otroligt just nu. Jag har fortfarande inte känt av några förvärkar eller liknande. Har fått små bristningar på ena låret, men de syns knappt.


Vecka 33. (v32+0).

Din kropp: Ditt magmått (symfus-fundus = sf) är nu 29-34 centimeter. Det varierar något beroende på barnets storlek och fostervattenmängden. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dagen. Många tänker på förlossningen nu.


Barnet: Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning. Nu kan barnet skapa röda blodkroppar och underhudsfettet lagras. Bebisen uppfattar ljus och mörker, natt och dag. Vikt ca 2 200 gram.

Egna tankar: Det börjar bli svårt att sova ordentligt på nätterna. Måste upp och kissa ofta och hittar ingen bekväm ställning att ligga i. Annars är allting helt okej.Gratis startpaket hos Babyproffsen.

Så, nu har jag och Niklas varit på Babyproffsen och hämtat ut deras gratis startpaket. I paketet fick jag: 12 st blöjor, 1 napp, 1 haklapp, 1 DVD, tvättservetter, två st amningskupor, Babyproffsenskatalog, vi föräldrar vänta barn tidning, 30 kronor rabatt på blöjor, Ficher-Price Babygear brochyr, if gravidförsäkrings brochyr, blöjhink och tillhörande påsar.

Fick även lite andra erbjudanden på lite olika saker, men tog inte kort på det.

Vill du också hämta ut ett gratis startpaket från Babyproffsen? Beställ här.

Sjunde besöket hos barnmorskan.

Först så frågade hon om det var något som jag undrade, och jag hade ingen fråga. Hon frågade även om jag hade besvär med något och hur jag mådde, men allt går / är bra för mig så det blev inte så mycket snack.

Hon mätte min mage, mitt sf-mått var på 29 cm. Bebisens hjärtslag lät bra, de var på 153. Sedan så kände hon efter hur bebisen låg, och hon kände huvudet neråt (nästan redan fixerat), men fortfarande lite ruckbart (att man kan vicka lite på bebisens huvud). Och så sa hon att unga brukar föda någon vecka innan det beräknade datumet, och att jag skulle förbereda mig på det med. Men bebisen behöver ju inte komma lite tidigare ändå sa hon, det är ju bara till att vänta och se helt enkelt.

Sedan så kollade hon mitt blodtryck, och det var bra. Idag vägde jag mig inte där, men ska dit om två veckor igen och då ska jag väga mig.

Vecka 32. (v31+0).

Din kropp: Magen tar mycket plats och dina lungor, urinblåsa och magsäck har det trångt därinne. Det är inte ovanligt att man drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Orsakerna kan vara flera, bland annat hormonet progesteron som hämmar tarmrörelserna, att man inte kan röra sig lika mycket som vanligt eller att livmodern trycker på tarmarna. En annan bidragande orsak till trög mage är järntabletter som många tar under sin graviditet. Drick mycket, ät fibrer och rör på dig så mycket du orkar. Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. Det kan också läcka mjölk ur brösten. Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa.

Barnet: Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom barnet börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervätskan. Kroppens viktiga organ och nervsystem fininställs. Underhudsfettet som det varit magert med tidigare har nu vuxit till och barnet ökar snabbt i vikt. Nu utvecklar barnet förmågan att svettas. Vikt ca två kg.

Egna tankar: Allt går fortfarande bra, inga besvär med något. En riktigt drömgraviditet! Lite svettigt bara nu när det är så varmt ute.
Hej! Mitt namn är Elin. Jag blev gravid som 16-åring och är idag 25 år och mamma till tjejen Hanna som är 8 år.

I bloggen har jag skrivit om min resa, utmaningar, bebissnack, ungdomsliv och om vardagspusslet mellan skola, jobb, vänner och att vara mamma.
Kontakta mig:
elinzollfrank@hotmail.com

RSS 2.0