Sminkshopping.


Dream Matte Mousse - 135kr.
MaXfactor Creme Puff - 100kr.
MaXfactor mastertouch concealer - 95kr.
(Allting från KICKS).

Vecka 14. (v13+0).

Kroppen: Hormonförändringar kan visa sig genom att huden på mamman blir mörkare på vissa ställen, kvinnor kan få en vertikal mörk rand från naveln och neråt samt mörkare bröstvårtor. Randen brukar försvinna efter förlossningen, men man ska vara försiktig med att sola för mycket under graviditeten eftersom man även kan få andra pigmentfläckar som kanske inte går bort.

Fostret: Öronen är placerade där de ska vara och fått den rätta formen. Alla större organsystem är nu färdiga och njurarna tillverkar urin.


Tredje besöket hos barnmorskan.

Allt gick bra hos barnmorskan. Först fick jag ta urinprov och det var perfekt, sedan kollade hon mitt blod och det var också perfekt. :) Sedan var det ju besök hos läkarn. Mindre trevligt. Jag fick först klä av mig mina byxor, skor och trosor. Nästa steg var att lägga sig i stolen, det gick jättebra, jag hade ett långt linne på mig som jag drog ner efter att jag hade klätt av mig. xD. Men det var sedan när benen skulle upp som jag inte ville mer, hahah. Jag sa först att jag ville ta tid och andas lite och så, och då kände jag att tårar började komma upp, hahah. Men då började dem förklara mer detaljerat om hur allt gick till så jag lade mig ner och fick upp första benet, andra benet ville jag bara inte ta upp. Men jag tänkte, att detta måste göras så det var bara att slänga upp det andra benet så hon fick göra sitt jobb, hahah. Kändes riktigt obehagligt och precis när hon började så kände man sig lite våldtagen, alltså seriöst. xD. Men det gick bra och allt såg bra ut där nere och livmodern och så.

Dem sa att jag också fick göra ett gratis klamydia test om jag ville, eftersom det var första gången jag låg så och jag är under 25 så, jag gjorde det. Varför inte liksom? Om dem ändå ska hålla på där nere så kan dem lika gärna ta allt på en gång så slipper man göra om det. xD. Inte för jag har klamydia, men alltid bäst att kolla ändå. Fick inte svaret idag, dem ska säga det nästa gång jag kommer dit eller så ringer dem, jag vet faktiskt inte. xD.

Nu ska jag iallafall äta, pusspuss!

Busiga Nisse!

Varje gång man tvättar så ska alltid katterna komma och leka i tvättkorgen bland de rena kläderna, så typiskt! Denna gången hade vi iallafall hunnit att ta all tvätt från tvättkorgen förutom ett par strumpor, som Nissebus gärna ville leka med! Han ser så lugn ut på bilderna, men det var han ju inte kan jag lova!


Andra besöket hos barnmorskan.

Hallå! Allting gick bra hos barnmorskan. Idag ställde hon en massor av frågor om mig och vilka sjukdomar som går i släkten m.m. Som tur är så har jag inga ärftliga sjukdomar och hon tyckte att hela min hälsa eller så verkade skitbra! Och så fyllde hon såklart in all fakta i min journal.

Därefter fick jag göra ett urinprov, och hon tyckte att mitt urin var jättebra, hahah. Jag småskrattade faktiskt när hon sa det. xD. Hon kollade också mitt blodtryck, blodsocker och blodvärde och allt sådant. Allt såg jättebra ut sa hon så det kändes som en stor lättnad, faktiskt. Hon tog även en spruta också, shit vad jag var rädd, hahah.


Blodprov, jag HATAR sprutor! Höll på att gråta när hon tog det, hahah.

Vecka 13. (v12+0).

Kroppen: Nu är gränsen för den andra trimestern och då är det rimligt att gå upp 300-400 gram/vecka. Nu brukar illamående och den värsta tröttheten avta. Vissa kan redan känna fosterrörelser, men det är ganska ovanligt. Det är svårt att urskilja fosterrörelser från vanligt bubbel i magen. När man ligger stilla i sängen kan det vara lättare, känner man ett litet sprattel en bit nedanför naveln och det inte åtföljs av något kurrande ljud är det mycket troligt att det är just fostret som rör sig.

Fostret: Benvävnad skapas och revben kan ses på ultraljud. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen. Lungorna är färdiga och fostret börjar röra på bröstkorgen som om det andades, men syret kommer genom blodet. Att fostret tränar att andas i vatten är bra för lungorna, från samma ögonblick barnet kommer ut och navelsträngen klipps av så måste andningen fungera perfekt. Vattnet trycks ut ur lungorna precis vid förlossningsögonblicket och från att vara vattenvarelse börjar barnet andas luft genom munnen och näsan


Vecka 12. (v11+0).

Kroppen: Risken för missfall minskar nu. Av de missfall som inträffar så sker drygt 90% före utgången av vecka 12. Om du skulle få en mindre blödning betyder det inte att ett missfall är på väg. Om det inte är blodfärgat eller rinner så kan det bero på andra orsaker som t.ex lågt liggande moderkaka. Om moderkakan är placerad långt ned mot livmoderhalsen kan det uppstå en liten blödning från kanten av moderkakan.
Placeringen av moderkakan kan ses med hjälp av ultraljud, på de flesta brukar den dras uppåt i takt med att livmodern växer och då slutar dessa mindre blödningar. Under de tre till fyra sista månaderna ska du däremot söka läkare även vid smärre blödningar.

Fostret: Fostret är 9 cm stort och väger cirka 15 gram. Moderkakan tar över näringstillförseln till fostret ungefär vid den här tiden.
Fostret börjar röra sig spontant, vrider på huvudet, hickar och rör på fingrarna som dessutom har fått fingeravtryck. Nu börjar fostret också reagera på mammans lägesändringar.


Så söt så...
Hej! Mitt namn är Elin. Jag blev gravid som 16-åring och är idag 25 år och mamma till tjejen Hanna som är 8 år.

I bloggen har jag skrivit om min resa, utmaningar, bebissnack, ungdomsliv och om vardagspusslet mellan skola, jobb, vänner och att vara mamma.
Kontakta mig:
elinzollfrank@hotmail.com

RSS 2.0