Packa skötväskan.I min skötväska har jag packat ner:

- Skötdyna.
- Blöjor.
- Våtservetter.
- Tvättlappar.
- Nappar.
- Kläder till bebisen.

Ska packas ner senare:
- Små handdukar.
- Påsar till blöjorna.
- Salva.
- Något gosedjur/leksak.

Väskan ska ju packas efter bebisens behov och hur länge man ska vara borta osv, men det jag har skrivit nu känns som det viktigaste i nuläget. Sedan så märker man ju själv vad man behöver ha med sig och så, lite svårt att veta det innan man fått sin bebis.

Men har ni mer tips om vad man kan ta med sig så kom gärna med dem. :).

OBS! Bara så ni inte ska bli förvirrade: Skötväskan är inte väskan jag tar med mig in på förlossningen när det är dags för det. Då tar jag med mig en förlossningsväska som jag redan har packat. Skötväskan är en väska som hänger på barnvagnen (oftast). I den packar man ner sådant som man behöver till bebisen när man ska iväg hemifrån, kan vara promenad, övernattning, ut på fika, osv.

Skötväska med skötdyna.


Coop Forum - 349 kronor.

Vecka 40. (v39+0).

Din kropp: Passa på att vila och äta mycket kolhydrater innan förlossningen så kommer du att orka bättre. Sov, sov, sov eller vila om du inte kan sova! Du behöver alla krafter. Under det aktiva skedet av förlossningen gör du av med lika mycket kalorier som en maratonlöpare gör av med varje timme. Dessutom kanske du kommer vara vaken i ett dygn kring förlossningen.

Barnet: Nu är barnet helt utvecklat och redo att komma ut vilken sekund som helst. Trots detta så kan barnet stanna kvar i två veckor till. De flesta barn föds på natten. Barnet kan väga allt mellan 2,5 kilo och 4,5 kilo och vara 46-55 centimeter långt. Nu är det trångt därinne. 

Egna tankar:
Nu går jag in i den sista veckan. Jag hoppas och tror inte att jag går en vecka till, då jag redan har kommit till öppningsskedet, men ingenting är ju säkert. Går jag över tiden så får jag panik! Hur som helst, bebisen kan komma vilken sekund som helst och jag längtar verkligen tills jag får åka in på förlossningen och efter några timmar träffa min älskling.


Undersökning.

Inatt vaknade jag med värkar. Vaknade klockan 23:30 med ruskigt obehagliga värkar, försökte lägga mig igen med det gick inte att somna om. Så väckte Niklas och efter en stund så ringde jag mamma så hon fick komma hem. Jag pratade med dem på förlossningen och de sa att jag gärna fick komma in på en undersökning, och vi var där vid klockan 02:00.Först så frågade hon lite om min graviditet och sedan om värkarna såklart. Hon kände även på min mage. Hon kollade också lite i min journal.

Därefter så gjorde hon en undersökning i mitt nedre. Jag hade/har öppnat mig 1 och en ½ cm. Men hon sa att det inte var dags än.

Jag fick sedan sitta med CTG-kurvan i en halvtimme.

En trött och sliten Elin! Fick sitta så i en halvtimme.

CTG-kurvan. Den visar bebisens hjärtslag och styrkan på mina värkar.

Efter det så sa barnmorskan återigen att det inte vad dags riktigt än, men det har kommit igång lite eftersom jag har börjat att öpnna mig. Så nu är det bara att vänta och se helt enkelt. Hon sa att det kunde ta några timmar och upp till några dagar innan det riktigt sätter igång.


Åkte hem igen, lade mig i sängen och försökte sova men hade så ont så det tog ett tag innan jag lyckades somna. Idag känns inte värkarna alls lika mycket, men det känns ju lite hela tiden ändå. Så nu är det bara att vänta på att det ska köra igång, det kan komma igång när som helst!

För att hänga med mer, läs min nya blogg! metrobloggen.se/elinzollfrank


Vecka 39. (v38+0).

Din kropp: I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar. Men härda ut, snart är förlossningen här.

Barnet: Barnet är ungefär 50 centimeter långt och väger runt 3450 gram. Det har vuxit färdigt nu men kan fortsätta öka i vikt. Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Allt handlar nu om att förbereda sig på livet utanför din trygga mage. Barnet producerar fett för att klara sig i kylan utanför magen. Levern och hjärtat lagrar näring för att ta till vid syrebrist under förlossningen. Näringen hjälper även det nyfödda barnet att klara sig utan föda det första levnadsdygnet. 

Egna tankar: Jag har fått foglossning och förvärkar. Förvärkarna blir smått starkare för varje dag som går. Jag har blivit svullen i fötterna och benen, samt runt rumpan. Jag har upptäckt nya små bristningar på rumpan, på den vänstra delen. Fast det syns knappt och det är jag glad över.Tionde besöket hos barnmorskan.

Det började med att jag ställde mig på vågen, 71.6 kilo! Sist låg jag på 71.4 kilo så hade inte gått upp alls mycket. Men 16 hela kilon har jag gått upp hittils.

Mitt blodtryck var bra, likaså bebisens hjärtslag och mitt sf-mått. Vet inte vad det var på, men fick se kurvan och det växte som det ska.

Därefter så skrev vi en kort sammanfattning om min graviditet och mina tankar kring förlossningen, vilka smärtlindringar jag kan tänka mig osv. Detta kommer min barnmorska sedan att renskriva och skriva in i min journal så de på förlossningen kan läsa det.

Tillsist blev det ett litet stick i fingret för att kolla mitt blodvärde som i stort sett har varit för lågt under hela graviditeten. Men nu, äntligen hade det höjt sig! Så nu ligger jag bra till där. :).

Förlossningsväskan.

Nu är den äntligen packad och klar!

Detta har jag med mig:

- Schampoo, balsam, duschkräm.
- Deo.

- Bodybutter.

- Tandborste + tandkräm.

- Borste, toffsar och klämor.

- Mjuka och sköna kläder till mig.

- De första kläderna till bebisen.

- Filt.

- Mobil + laddare.

- Ipod + laddare.

- Kamera + laddare + USBkabel.

- Anteckningsbok + penna.

- Papprerna från barnmorskan.

- Förlossningsbev.

- Plånbok med legitimation, pengar, osv.

- Kudde.

- Eget mjukt toalettpapper.

Sedan har jag fått tips om bindor, blöjor m.m. men jag vet att man får mycket sådant nödvändiga saker på vårt BB så jag tar inte med mig det.


De första vantarna.

Köpt på Maxi, kommer ej ihåg priset.

Babyhörnan.

Skötbordet. Mobil hänger över så bebisen har något att titta på under blöjbyten. På väggen har Niklas satt upp en söt tavla. Blöjhinken står såklart brevid. Lite smart förvaring hänger på väggen som jag har fått utav mormor, där i har jag bland annat lagt i nappar, borste, nagelfil, napphållaren osv. Under skötbordet så har jag ställt blöjor, tvättservetter, olja, salva och sådant man behöver vid blöjbyten.
(Anledningen till att skötbordet står i vårt rum är för att den inte ryms på badrummet).

Speldosa, sänghimmel, bitskenor på sidorna, nybäddat och sött! Mer mjukisdjur ska dock inköpas och läggas i spjälsängen, även snuttefilten ska läggas dit.

Vecka 38. (v37+0).

Din kropp: När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk.

Barnet: Barnet förbereder sig nu för att födas. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Barnets vikt är nu ca 3 200 gram.

Egna tankar: Jag har känt av mina första förvärkar, de som känns som mensvärk. I denna veckan har jag även blivit otroligt svullen! Det beror på att mer vätska binds i kroppen och att ett överskott samlar sig.


Vecka 37. (v36+0).

Din kropp: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare.

Barnet: Barnet ökar fortfarande i vikt, men växer inte så mycket på längden längre. Barnet lagrar näring i sina organ för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen. Barnet tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Ändå är lungorna de sista av barnets organ som mognar. Vikt ca tre kg.

Egna tankar: Kissa oftare? Jag kissar redan hundra gånger per dag, ska jag kissa mer nu? Hahah. Barnet är fixerat och klart, nu är det bara att vänta på att han/hon vill ut! Om tre veckor kanske han/hon är här, helt obeskrivligt!


Nionde besöket hos barnmorskan.

Idag hade min barnmorska kommit tillbaka från semestern, härligt. Slipper man ha en annan som inte riktigt har koll på hur man har haft det och så.

Började med att väga mig, ligger nu på 71.4 kilo. 16 hela kilo mer än vad jag vägde innan graviditeten, herregud! Hahah, fortfarande bara magen och brösten som har blivit större. Jag frågade även om vad min "spy-attack" inatt kunde bero på, och hon sa att det antagligen är för att magen trycks uppåt nu och lite annat (kommer inte ihåg riktigt), men det var ingen fara iallafall.

Blodtrycket var bra. Bebisen har nu också lagt sig HELT fixerat sa hon! Jag har känt små tryck neråt så jag visste typ att bebisen var fixerad, eller iallafall sjunkit ner lite mer. Bebisens hjärtslag var bra och mitt sf-mått likaså. Jag glömde fråga om vad mitt sf-mått var men jag fick se kurvan iallafall och allt såg bra ut.

Tillsist blev det ett litet stick i fingret. Kollade mitt blodvärde som inte har höjt sig, utan sjunkit. Så nu ska jag börja äta mer järnrik mat och jag ska även se till att jag får i mig mina järntabletter varje dag. Mitt blodsocker var okej, kanske lite lågt sa hon. Hon sa att jag skulle gå och äta en glass, hahah. :).

Napphållare.

ICA, 34 kronor.

Förlossningsbrev.

Jag har tänkt väldigt länge på om jag ska skriva ett förlossningsbrev eller inte. Visst kan det vara bra att skriva ett brev där man skriver ner sina tankar och önskemål m.m. men jag har tänkt att det kan vara onödigt då man lika väl bara kan säga det till barnmorskan direkt.

Men idag bestämde jag mig för att skriva ett iallafall. Har redan skrivit det, dock är det inte klart. Det ska finslipas och jag ska tänka lite mer på om det finns något mer jag vill skriva.

Jag tänker inte lägga ut mitt förlossningsbrev här på bloggen då jag tycker det är alldels för peronligt! Men jag tänkte ta och dela med mig lite om det jag har skrivit:

Barnmorskor - Jag vill inte ha studenter eller praktikanter inne i förlossningssalen, så detta står såklart med.

Rädsla - Som jag har nämt en gång tidigare i bloggen så har jag varit väldigt rädd och nervös inför förlossningen av olika anledningar. Jag har skrivit med detta i brevet då jag tycker det känns bäst att dem vet om det.

Bedövningar/smärtlindringar - Jag har skrivit med vilka bedövningar jag absolut inte vill ha, vilka bedövningar jag kan tänka mig och vilka bedövningar som är helt okej. Och så har jag skrivit med om att jag vill ha hjälp av dem att hitta den lämpligaste bedövningen för situationen.

Mycket hjälp - Att jag vill ha hjälp med att hitta bra och bekväma ställningar, vill ha hjälp med att notera anteckningar om vad som händer, hur lång tid det tog och sådana saker.

Tillsist så har jag skrivit med om att jag vill se navelsträngen och moderkakan. Det kanske låter helt äckligt för er och jag kan nog hålla med om att det inte låter så mysigt. Men vem vet, jag kanske aldrig blir gravid igen och jag vill verkligen inte ångra att jag inte tittade. Det är faktiskt tack vare moderkakan och navelsträngen som barnet har hållt sig vid liv inne i min mage, så varför inte ta och kolla på dessa fantastiska saker?

Nu skrev jag ut mer än vad jag hade tänkt, men det är mycket mer i förlossningsbrevet som jag inte har skrivit ut nu. De sakerna är för personliga och jag hoppas verkligen att ni förstår det!

Är det någon mamma därute som kan ge lite tips om vad man kan ha med i förlossningsbrevet? :).Hej! Mitt namn är Elin. Jag blev gravid som 16-åring och är idag 25 år och mamma till tjejen Hanna som är 8 år.

I bloggen har jag skrivit om min resa, utmaningar, bebissnack, ungdomsliv och om vardagspusslet mellan skola, jobb, vänner och att vara mamma.
Kontakta mig:
elinzollfrank@hotmail.com

RSS 2.0