Unga mödrar.

Endel av er har frågat om jag har kollat på program som Unga mödrar. Svaret har varit nej, jag har helt enkelt inte varit intresserad av att kolla på det. Men för ett tag sedan så tänkte jag ge det ett försökt, eftersom jag är precis som dem, en ung mamma. Jag tänkte att jag kanske kunde lära mig något utav det.

Men det var det värsta jag någonsin sett i hela mitt liv tror jag. Jag blev så arg. Jag vill inte klanka ner på dem, men tyvärr så måste jag säga mina åsikter om det. En ung mamma som jag såg, hon klagade som fan på sin graviditet. Hon behandlade sin pojkvän som någon jävla slav. Hon gjorde inte ett piss. Han gjorde precis allt. Jag tycker att graviditeten var helt underbar och jag hade några saker att klaga på, men det gjorde jag inte. Och jag tycker inte att hon ska göra det heller. Ska man klaga så ska det verkligen vara värt att klaga på - men hon hade ju en helt normal graviditet!

Sedan en annan sak som gjorde mig mest förbannad, det var att nästan alla dessa unga mammor (och papporna också) satt inomhus och rökte? Där gick min gräns alltså. De satt inne i soffan och rökte, när barnen inte var där och när barnen var där. Seriöst, vad är det för något jävla beteende? Sitta inomhus och röka vid sina barn? Det måste ju stinka rök där inne och tänk på barnens stackars hälsa.

Många utav dessa unga mammor verkade väldigt omogna. De betedde sig inte som mammor. Det tog inte hand om barnen som mammor.

Nu har jag visserligen bara sett ca tre program och jag kan ha helt fel när det gäller dem som föräldrar - de kanske är underbara föräldrar. Men utav det jag fick se så mådde jag bara illa och jag tyckte så synd om deras barn.

Ett annat program jag har sett är "Help I'm a teen mum". Jag hade hoppats på att det var lite bättre. Det är ett program där några, kanske sex stycken unga mammor åker iväg till något "läger". Där ska de bo i två veckor, med två "lärare" som ska hjälpa dem att ta hand om barnen på rätt sätt och så. Även här hade jag hoppats på att jag kunde lära mig något, inte för att jag gör något fel med Hanna. Men det kanske skulle finnas några smarta tips eller vad som helst.

Jag blev förbannad även här. Dem två "lärarna" sade såhär "detta är unga mammor och dem är omogna och de kan inte ta ansvar, så det ska vi lära dem". Ursäkta? Bara för att man är en ung mamma så betyder inte det att man är omogen och ansvarslös.

Men, efter att jag tittat på programmet så kunde jag hålla med dessa "lärare", iallafall när det gäller mammorna som var med i programmet. De hade inga rutiner alls med barnen, en tjej orkade inte bada sin dotter och lägga henne i tid, sedan sa hon "men jag lägger henne senare för tonåringar behöver sova ut på morgonen". Alltså ursäkta, visst, du är fortfarande en tonåring men du har valt att bli en mamma och då kommer barnets sovrutiner först - inte dina egna.

En annan mamma sa "jag ska fan döda min dotter" när hon var lite jobbig. Säger man så om sina barn? En annan mamma ville inte sitta brevid sin son, en mamma orkade inte mata sin son, samma mamma vägrade att mata sin son.

Alltså är detta verkligen lämpliga föräldrar? Nu får ni gärna komma med hatfulla kommentarer mot mig, men efter det jag såg - som var helt jävla sjukt, så kan jag inte tycka något annat än att dessa unga mammor borde ha väntat lite. Jag hatar att säga det, eftersom jag vet att en ung mamma är minst lika bra mamma som en äldre mamma. Men jag kan inte säga det om dessa unga mammor alltså. Har ni sett programmen? Vad tycker ni? Har ni sett bättre sidor av dessa unga mammor än vad jag har gjort?

Kommentarer
Postat av: carro

jag vet, men kmr inte vara imorgon:)

2010-07-19 @ 20:28:00
URL: http://carolineklunds.blogg.se/
Postat av: Sandra Ackefjord

Dom behandlar sina barn som de vore dockor, leksaker. Jag blir arg när hon tonåringen säger att hon behöver sova, WTF :O om man är mamma så ska man ta hand om sitt barn!

2010-07-19 @ 20:28:55
URL: http://sandraackefjord.blogg.se/
Postat av: Netty♥

riktigt bra skrivit!

2010-07-19 @ 20:32:42
URL: http://www.nettys.se
Postat av: Usagi

Jag brukade titta på de programmen när jag var gravid, jag hade inga vänner som var eller har vart gravida, så jag tänkte att om jag tittade på programmen så skulle jag få lite insikt om hur det skulle bli. Jag blev chockad när jag såg dem. De var riktigt obehagligt. Speciellt mtv:s tonårsmamma-program. Tror de letade efter de mest hjälplösa blivande föräldrarna som fanns..



Det är sådana program som gör att folk tittar ner på unga föräldrar.

2010-07-19 @ 20:41:14
URL: http://mommyusagi.blogg.se/
Postat av: D A N I E L A ♥

- tack så mycket:)

2010-07-19 @ 20:49:58
URL: http://danielas.se
Postat av: Frida

Är det danska unga mödrar du sett? Jag blir också sjukt provocerad av det, såg nåt avsnitt där en tjej var höggravid med tvillingar men satt och rökte cigg på cigg. Norska unga mödrar är det rätt stor skillnad på dock, det märks att Norge är ett rikare land med vettigare människor, de är lite mer lika oss svenskar och de röker inte gravida.. som det tydligen är helt ok att göra i Danmark. Nä usch jag mår också dåligt av det där programmet, så mycket idioter så man förstår inte HUR de kan få vara mammor?!

2010-07-19 @ 20:54:50
URL: http://fridamfl.blogg.se/
Postat av: Nathalie

asså sådana program är bara sjuka! det är som att man samlat ihop dom konstigaste människorna! att sitta inne och röka när barnen är i närheten är ju bara ett tecken på låg intelligens! min mamma var 17 när hon fick mig och hon har varit världens bästa mamma:)

2010-07-19 @ 20:58:01
URL: http://liborius.blogg.se/
Postat av: Louise

De där programmen låter hemska! Men har du sett Teen Mom som gick på mtv förut? Har även kommit en säsong 2 nu. Första säsongen var så GRYMT bra! Man fick verkligen se hur det var för dem, från början till slutet. Och man fick se hur vissa tjejer var vääldigt omogna och ansvarslösa, men hur de sedan ändrades och förstod och tog sitt ansvar, och faktiskt älskade det :)

Sedan var det även ett avsnitt som berörde mig extra, med ett par som inte hade det så bra med sina egna familjer och liknande, och valde att adoptera bort barnet, herregud, har nog aldrig gråtit så mycket till ett program. Sjukt bra. Tror de finns att se på mtv's hemsida! :D

2010-07-19 @ 21:16:15
URL: http://partypussy.blogg.se/
Postat av: Emelie

Såna program är bara ute efter att provocera, de väljer självklart såna människor med flit och tydligen är det så att Unga Mödrar är pinsamt att vara med i enligt danska folket så det är inte precis vettiga och normala människor som söker dit.

Det finns massor av olämpliga föräldrar men ännu mer lämpliga föräldrar men inte är det spännande att titta på lyckliga familjer där man kan ta hand om sina barn utan det är bättre TV med idioter man kan prata om :)



Jag brukar se det ibland men blir bara arg, samtidigt som jag blir så jävla nöjd över mitt egna liv.

Jag älskar mitt liv som mamma och klagar verkligen inte, inga som helst problem för mig att sluta snusa när jag blev gravid för det är ingen uppoffring alls då det inte handlar om mig själv längre.



Nej jag kan bli alldeles för upprörd om jag tänker längre in på det så jag lägger ner nu för annars börjar jag om Malou Stella hahaha



Självklart har inte åldern någon betydelse hurvida man blir en bra eller dålig mamma (eller pappa) men det är så lätt att göra program om unga mammor som röker och bara är irriterade på sina barn, tyvärr.



Förövrigt hatar jag uttrycket ung mamma då det blir så dåligt stämplat, man är en mamma helt enkelt. En jävligt bra och stolt mamma :)

2010-07-19 @ 21:20:22
URL: http://emeliegrahn.blogg.se/
Postat av: Klara

Roligt :) Jag tänkte välja ut ett armband som dina läsare får tävla om. Du får ganska fria händer :)

2010-07-19 @ 21:24:37
URL: http://kmvssmycken.blogg.se/
Postat av: Rebecca

Jag sitter faktiskt och tittar på Unga Mödrar (Danmark) just nu, den första säsongen. Och, jo, jag kan hålla med dig till stor del. Som det att de sitter och röker inomhus och sånt, bara, what?! så kan man inte göra!

2010-07-19 @ 21:25:19
URL: http://rebeeccam.blogg.se/
Postat av: Anonym

väldigt bra skrivet! :) förstår mig inte alls på sånna program.

2010-07-19 @ 21:29:28
Postat av: Klara

Jaha :P ne jag har valt ut armandet "enkel kärlek" kontakta mig via mail om du vill ha bilden eller om du "snor" den från hemsidan.

2010-07-19 @ 21:38:50
URL: http://kmv.blogg.se/
Postat av: Sara

Jag har följt nästan alla säsonger av unga mödrar! och det är ytterst få som enligt min mening har skött sig bra i mamma rollen! det verkar som att de flesta är alldeles för omogna för att bli mammor! Att bli mamma är endå ett val man gör och då får man ta konsekvenserna av det!

Att bli gravid i unga år är kanske inte det mest optimala för det flesta, men man måste endå ta sitt ansvar tycker jag!

Barn är det bästa som finns och hade jag blivit gravid nu så hade jag behållt barnet utan tvekan och gjort det bästa av det och jag hade absolut satt barnet framför mig själv!! Den mamman som lägger sitt barn senare för att hon ska få sova längre på morgonen... det är helt oaceptabelt, hemskt att säga men vissa borde inte ha barn om man inte orkar/vill ta hand om sina barn och sätta den framför sig själv!

Måste säga att du verkar vara en underbar mamma! och Hanna är verkligen super söt! en riktig liten docka med de stora ögonen!:)

2010-07-19 @ 21:52:28
URL: http://sarapareus.blogg.se/
Postat av: Nadja

Du har helt rätt... De verkar så omogna!

Men det du skrev i början, att man inte ska klaga på sin graviditet tycker jag lite är fel. Min graviditet var såklart underbar eftersom man känner alla sparkar osv, MEN om man får t ex foglossningar som jag fick var det ingen höjdare!! Detta gjorde att jag klagade ganska ofta till min sambo eftersom det gör ungefär lika ont som om nån skulle sticka in knivar i höfterna på en... Så du förstår, att vissa kan ju ha en väääldigt jobbig graviditet! Alla har inte det, men många!



Ha det så bra, tycker om att kika in här i din blogg lite då och då! =)



MVH/Nadja

2010-07-19 @ 22:07:24
Postat av: Elin, 17 år och mamma.

Hej Najda! Men du hade ju en anledning till att klaga! Hade jag foglossningar så hade jag nog också klagat. Men den tjejen jag såg hon hade absolut inget ont av sin graviditet, hon bara klagade på det ändå! Hon tyckte inte det var underbart alls och att det bara var jobbigt.



Kram!

2010-07-19 @ 22:11:57
URL: http://elinzollet.blogg.se/
Postat av: Linn

Danskar har en annan syn på det här med rökning överlag. Och en annan syn på rökning under graviditet och i hemmet.

Ville tipsa om Teen mom som går på MTV, ganska kul att se. Går att se på webben på www.mtv.com

Det är betydligt bättre än den danska serien iaf tycker jag.

2010-07-19 @ 22:32:49
Postat av: nicole

sv: Ja det va riktigt gott :)



haft en fin dag?

/Shoppaholly

2010-07-19 @ 22:45:07
URL: http://nicolesjostrom.blogg.se/
Postat av: Michaela Axebrink

Jag håller med dig till viss del! Jag har följt unga mödrar i många år. Några av dessa mammor är underbara, det enda "misstaget" dom gör är att röka inomhus. Men många av dom är så otroligt omogna, bor hemma och låter deras mammor göra jobbet. Men hur tänker man som mormor om man hjälper till å mycket? den unga mamman vet att hennes mamma hjälper till för mycket och då tar dom det för givet!!



Mycket bra inlägg :)



Kram Michaela ( Boråsare :P)

2010-07-19 @ 22:58:42
URL: http://michaelaaxebrink.blogspot.com
Postat av: Hannah

Jag har också kollat på några av de där programmen för jag tycker mycket om barn och tycker de är roligt med sånna där program, men jag säger som du, dom borde inte få vara mödrar rent ut sagt!

Det känns lite också som att de visar de där programmen med "de värsta tänkbara" unga mödrarna för att andra unga INTE ska få någon inspiration och skaffa barn när dom är ung. Så har jag tänkt iallafall men det kanske inte behöver vara så.



Jag tycker också som du att bara för att man är en ung mamma betyder inte det att man är en dålig mamma, många unga mödrar tror jag är bättre än vissa äldre mödrar. Det beror inte på ålder utan det beror på hur man är som person, och som mamma!



De tar för givet att alla unga är ansvarslösa, super och ja, you name it.

2010-07-19 @ 23:27:41
URL: http://hannahsdays.blogg.se/
Postat av: Anonym

Tyvärr är det sådana unga mammor som gör dåligt rykte för bra unga mammor.

Du tillhör dem som är bra. Keep up the good work!

2010-07-19 @ 23:55:34
Postat av: Johanna

Nä alltså, du har helt rätt och jag håller med dig.



Vissa utav mammorna i unga mödrar är bra som t.ex. Stine som var i den nya säsongen. Hon var precis som en mamma ska vara.



Men resterande, alltså, som du säger, hur kan dom röka inomhus med barnet där? Även i ett av dessa avsnitt så fick deras son astma pga deras rökning men ändå fortsatte dom, dom kunde öppna fönstret ibland till köket, det tyckte dom var okej. Jag blir helt förbannad. Det är ju inte klokt! Att dom ens VILL utsätta sina barn för det? Någon hjärna måste de ju ändå ha, eller ja, tydligen inte. Men man tycker ju det. Usch. Stackars barn.

2010-07-20 @ 00:41:42
URL: http://mammatillmalou.bloggplatsen.se/
Postat av: Pauline

Jag håller me dej totalt. Jag har kollat på både norska -och danska unga mödrar, 16 and pregnent och help i'm a teen mum och en del mammor och även pappor är så sjukt omogna. Idag såg jag ett program när mamman gick ut och festade när hon va höggravid(utan att drica men endå) och sen när bebisen va född så lämna hon honom till sin mamma och gick ut och festade och lämnade honom till dagis när han var 2 veckor. Och när mormor sa till mamman så blev hon förbannad och sa att hon skulle flytta så fort hon har fylld arton och att hon skulle ta bebisen med sig och mormor aldrig skulle få sitt barnbarn igen. Jag mernar vad är det för mamma? Hon tog ju inte ens hand om sitt eget barn utan lämna bara han till mormor.

Men endå kan jag inte sluta titta på programen för när det väl kommern en "bra" mamma så blir man helt fast och jag blir helt fasinerad av hur hon klarar av att hinna med allt och endå va en så bra mamma:) Precis så tänker jag om dej! Du pluggar, tar hand om hanna, städar, lagar mat och samtidigt bloggar och gör massa projekt. Jag fattar inte hur du hinnen när jag själv bor hemma och kämpar för att hinna med att plugga. Det är sjukt bra gjort av dej!:)

2010-07-20 @ 00:51:55
URL: http://paulinestrand.blogg.se/
Postat av: Maliiin

Kan inte göra annat än att hålla med dig. Dem programmen är riktigt pinsamma.

2010-07-20 @ 08:49:23
URL: http://sillybarbiie.blogg.se/
Postat av: Liinda - mamma till anton

jag kan inte annat än att hålla med dig, de är ju tragiskt då man ser dom där programmen!! förstår inte hur dom kan få behålla barnen då dom är så olämpliga föräldrar. undra om någon säger åt dom? typ deras födäldrar? man tycker ju så synd om sånna barn som blir drabbade.

2010-07-20 @ 09:56:14
URL: http://livetmedminfamilj.blogg.se/
Postat av: Jossie

Jag tycker du skriver bra saker, och det är bra att du tar upp det i din blogg som andra kan läsa! Jag har sett programmet några gånger och jag tycker också att det finns många oansvariga föräldrar. Det är hemskt att se hur människor kan behandla sina barn...

2010-07-20 @ 16:17:25
Postat av: Jossie

Jag glömmde skriva det i min kommentar att jag tycker du verkar vara en så otroligt grym mamma! Jag menar det verkligen och du ska ha beröm för att du är som du är!

2010-07-20 @ 16:19:09
Postat av: Philippa - mamma till Therese

vissa av tjejerna i Unga Mödrar har verkligen ingenting innanför pannbenet, men vissa gillar jag riktigt mycket, de har det absolut inte lätt med idioter runtomkring sig hela tiden också. Jag ahr däremot reagerat på att så många av de som ska tillbaks till skolan tjatar om att de inte kommer umgås med de andra i klassen (som ändå är jämngamla eller något år yngre) eftersom de är "så omogna", ofta med motiveringen "de har inte barn som jag, vi har ingenting gemensamt". jag är av uppfattningen att de som tjatar om hur mogna de är, och hur fruktansvärt omogna alla andra är (trots att de inte känner dem), är de som är mest omogna. bara för att man har barn betyder det inte att man automatiskt är mer mogen än någon som inte har barn

2010-07-20 @ 17:22:51
URL: http://phlippans.blogg.se/
Postat av: Lisa

Håller med dig, blir galen på dessa program!!

Man fick ju tidigt lära sig att ha en tunn kudde i sängen men i "unga mödrar" var det strääängt förbjudet. En tjej skulle köpa det för hennes mamma hade sagt att man skulle ha det men hon i affären vägrade att sälja en till henne.. Det är la upp till henne om hon vill ha en kudde till sitt barn eller??



Såg på "Teen mom"/"16 and pregnant" och där var det faktiskt en pappa som inte betedde sig som han borde, han var aldrig med sin dotter, inte ens när hon kom hem från sjukhuset... han var inte med på läkartiderna, han mekade bara med bilen eller var ute och jagade och självklart ogillade ju den 16 åriga mamman detta men han sa till henne att hålla tyst och sluta vara så jobbig. HON BORDE LÄMNAT HONOM FÖR LÄNGE SEDAN! Hon sa ngt om att hon inte visste om hon skulle klara detta utan honom men hon gjorde ju redan ALLT utan honom..



Jag har redan bestämt att jag ska bli en kickass morsa, jag har frågat om allt och försökt lära mig så mkt att till och med min mamma är chockad.. har BF den 3e augusti..



Älskar din blogg förresten!



/ Lisa

2010-07-20 @ 17:29:57
URL: http://lisanataliasvensson.blogg.se/
Postat av: Ulrica

Jag har också sett ett sådant program för några år sedan, gick på kanal 5. Blev mest arg på dessa unga mammor. Ffa en mamma som bodde hemma och skulle ut & fest med sina polare. Hon sa mest till sin egen mamma att ta hand om honom så jag kan fixa till mig. Har man satt ett barn till världen är det barnet som går före allt annat. Strunt samma att man är tonåring. Det är de själva som har valt att ha oskyddat sex med pojkvännen. Eller är alla unga tjejer så naiva att de inte tror de kan bli med barn?

Fast dettta gäller inte alla unga mammor. En del tar faktiskt sitt ansvar & tar hand om sin bebis.

När det gäller de här danska tjejerna undrar jag om inte dessa tjejer är sådana som redan är kända hos soc? Fick den känslan när jag såg programmet.

Min uppfattning om dig är att du är en ansvarsful ung mamma.

2010-07-21 @ 10:14:23
URL: http://mammaulrica.blogg.se/
Postat av: Elliot

@ JOHANNA: Bara så du vet sitter Stine i fängelse för barnmisshandel. Shaken baby syndrome, hennes barn kommer ha permanenta hjärnskador och bli blind :\

2010-07-22 @ 08:16:14
URL: http://ellilol.blogg.se/
Postat av: Jenny

Ett av programmen jag tycker om är 16 and pregnent som visas på MTV. Visst de finns lite sjuka avsnitt även där. Men vissa mammor får kämpa med fördomar från andra,pojkvänner som sticker osv men dom fortsätter kämpa =) Ett tips kanske ta och kolla ett avsnitt :D

2010-07-22 @ 22:36:21
URL: http://jennyygutemyr.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Hej! Det här är Elin, från 16 år och gravid till 22 år och mamma till tjejen Hanna som är 5 år. Jag är allt ifrån en vanlig ungdom till en vuxen mamma, häng med i min vardag!

I bloggen skriver jag om mitt ungdomsliv och om mitt mammaliv. Jag skriver om vår vardag, föräldraskap, jobb, egna tankar och åsikter och lite till.

bloglovin


Kontakta mig?
elinzollfrank@hotmail.com



RSS 2.0